Nieuws


Horecapersoneel Maastricht zet beste beentje voor: hoe meer stappen, hoe meer geld voor kankeronderzoek

Ze maken heel wat kilometers, de obers en serveersters op de terrassen in Maastricht. Die stappen worden deze maand geteld. Elke meter telt voor het goede doel: het Kankeronderzoekfonds Limburg. 

Goede doelen liepen in coronatijd heel wat sponsorgeld mis omdat veel acties niet konden doorgaan. De pandemie leverde het Kankeronderzoekfonds Limburg echter ook iets op: vorig jaar werd een laagdrempelige, coronaproof sponsoractie gehouden waarbij Limburgers in de maand juni zo veel mogelijk kilometers afleggen om geld in te zamelen. Maakt niet uit hoe: ook de kilometers die je maakt met het uitlaten van de hond tellen mee.

 Deze formule bleek een succes, want de actie bracht vorig jaar een recordbedrag op van 120.000 euro. In totaal deden 565 deelnemers mee aan dit sportieve alternatieve evenement van Five4Five. Samen legden zij al wandelend of fietsend 149.108 kilometer af om dit sponsorgeld bij elkaar te krijgen. 10 Sarah Veenhof, die jaarlijks acties bedenkt voor de Limburgse Decoletés tijdens de Borstkankermaand, en Juliënne Berben van het Kankeronderzoekfonds hebben om de actie van dit jaar een nog breder platform te geven de Maastrichtse horeca gevraagd mee te doen. „Zij leggen heel wat kilometers af op een dagje terras lopen. Met een stappenteller kun je dit vastleggen.” Op de oproep zijn al wat toezeggingen gekomen: de restaurants van Les Tables doen mee en café In den Ouden Vogelstruys waarschijnlijk ook. „We hopen dat ze elkaar ook een beetje gaan uitdagen, bijvoorbeeld door een dagwinnaar uit te roepen.” 

 De actie is vrijblijvend en symbolisch, zeggen ze. „Het gaat er bij Five4Five ook om om mensen in beweging te krijgen.” Inschrijven kan de hele maand juni en zowel particulieren als bedrijven kunnen meedoen. Dit jaar is er aan het eind van de actie, op zaterdag 2 juli, wel een afsluitende sportmanifestatie voor alle deelnemers bij Shimano Experience in Valkenburg. 

Dit artikel verscheen op 2 juni in De Limburger en is geschreven door Merel Visscher

Terugblik Five4Five Wielercafé
Op woensdag 9 maart vond het eerste Five4Five Wielercafé plaats. Deze avond vertelde ambassadeur Paul Ramakers zijn bijzondere verhaal, mocht Boudewijn Zenden vele deelnemers van 2021 in het zonnetje zetten, vertelde Michael Boogerd een inspirerend verhaal over zijn bewogen carrière en werd de avond afgesloten met 'Petje op, petje af'.